Miként vélekedünk a jogról?Miként vélekedünk a jogról?
Miként vélekedünk a jogról?

Dr. Kelemen László

Miként vélekedünk a jogról?

Szociálpszichológiai kutatás 2010

Kiadás éve: 2010
ISBN: 9789638818133

Azon kívül, hogy arra kerestük a választ, miként vélekedünk a jogról, az is kiderül e könyvből, hogy a mai magyar társadalom mit gondol valójában a magyar igazságszolgáltatásról, így többek között a halálbüntetés visszaállításának indokoltságáról vagy indokolatlanságáról. Emellett összehasonlítást kapunk arról, mennyire érezték magukat az emberek biztonságban a rendszerváltás előtt, és mi történt azóta, azaz mely társadalmi csoportok gondolják leginkább úgy, hogy jobb volt az elmúlt rendszerben élni, és melyek azok, amelyek ezt mereven elutasítják. Megismerhetjük a kutatások alapján, hogy honnan tájékozódnak az emberek a közélet eseményeiről, mely hírforrásokat tartják hitelesnek és melyeket nem. Valamint az is kiderül, hogy mindezekről hogyan vélekednek a jogászok, mely kérdésekben tér el véleményük a társadalom többségétől. A könyv számos, a joghoz kapcsolódó kérdéssel foglalkozik, de ezt pszichológiai és szociálpszichológiai aspektusok mentén teszi. A széleskörű elméleti bevezető után megismerhetjük egy országos és egy jogászok körében azonos kérdőívvel készült felmérés eredményeit. A sok diagrammal és táblázattal elkészített elemzés a szociálpszichológiai kutatásokban kevésbé jártas olvasók számára is élvezhető olvasmányt biztosít.

A szerző ügyvéd, 1982-ben szerzet jogászi diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd 1985-ben tette le a jogi szakvizsgáját. Ezt követően folyamatosan ügyvédként dolgozott, emellett számos szakmai, gazdasági és társadalmi szervezetben különböző tisztségeket töltött be. 2008-ban pszichológus diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának hallgatója. Két leánygyermek apja.

Letöltések

Kérjük, letöltés előtt tájékozódjon, hogy olvasó eszköze vagy szoftvere melyik formátumot tudja kezelni.

Kapcsolódó anyagok

Fehér Lenke írása...

...Dr. Kelemen László: Miként vélekedünk a jogról? című könyvéről.


Magyarországon rendkívül nagy az elutasítottsága a rendszernek

Hogy vélekedik a magyar társadalom a jogrendszerről, a halálbüntetésről, az abortuszról vagy akár a mostani magyar politikai rendszerről? Többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ Kelemen László pszichológus és ügyvéd Miként vélekedünk a jogról? című könyve.